Síndrome del Piramidal
La Síndrome del Piramidal és un conjunt de signes i símptomes que es desencadenen a causa de la compresió o atrapament del nervi ciàtic al seu pas entre els músculs Piramidal o Piriforme, gemins i obturadors de la pelvis. Aquesta compresió sovint ve causada per una hipertonia o escurçament del múscul Piramidal i pot ser provacada per un excés de treball muscular en aquella zona (p.e.: les ballarines treballen moltes hores en posició d’escurçament del Piramidal), o per un excés de compresió (p.e.: moltes hores assegut en una cadira a la oficina, conduïnt, etc.). Així doncs estem davant d’una lesió que podem trobar tant en esportistes com en gent que duu una vida sedentària.
Símptomes
La Síndome del Piramidal causa dolor a la regió glútia, a lumbar baixa i en moltes ocasions dolor irradiat a causa de la irritació del nervi ciàtic. És característic que aquest dolor irradiat sigui fins a l’alçada del genoll diferentsiant-se així d’una ciàtica “convencional” o altres alteracions que puguin causar aquest tipus d’irradiació del dolor.
Com podem prevenir-la i tractar-la?
En la prevenció és important estirar bé la musculatura pelvitrocantèria, en especial el Piramidal. A més a més, com en la prevenció de tots els desequilibris musculars, és aconsellable la pràctica d’activitat física per a mantenir un bon to i equilibri muscular en la regió pelvitrocantèria, extremitats inferiors, regió lumbar i abdominals.
El tractament conservador de fisioteràpia acostuma a tenir bons resultats, evitant així en la majoria de casos pràctiques més invasives com ara les infiltracions d’antiinflamatoris o corticoides. Les tècniques més utilitzades en el tractament de fisioteràpia són el massatge profund, pressions inhibitòries, estiraments i, reeducació i correcció dels hàbits o desequilibris estructurals que han afavorit l’aparció d’aquesta patologia. La osteopatia ens ajudarà, sobretot en aquest cas, a la normalització del funcionament estructural de sacre (el múscul Piramidal té inserció directa) i pelvis. En cas de no tenir èxit amb aquesta intervenció es poden aplicar tècniques més invasives però molt eficients com per exemple la Punció Seca o l’Acupuntura.
A continuació us deixem alguna imatge i vídeo dels estiraments específics del Piramidal:
– Estirament del Piramidal en decúbit supí:
– Estirament del Piramidal en bipedestació utilitzant una llitera o una taula:
– Videos d’estiraments del Piramidal: